Türkiye, Gitme Hakkı Kazandığı 1950 Dünya Kupası’na Neden Katılamamıştı?

Türkiye, Gitme Hakkı Kazandığı 1950 Dünya Kupası’na Neden Katılamamıştı?

Şubat 23, 2022 0 Yazar: Joey

İmzalanan sponsorluk anlaşmalarıyla birlikte dünyanın en fazla gelir elde eden milli takımlarından biri olan Türk futbolunda işler her zaman bugün olduğu gibi değildi. Milli takım katılma hakkı elde ettiği 1950 Dünya Kupası’na acı bir şekilde katılım gösterememişti.

Katar’da düzenlenecek 2022 Dünya Kupası’na katılabilmek için play off turunda önce Portekiz’i ardından da İtalya-Kuzey Makedonya eşleşmesinden gelecek rakibi elemesi gereken Türkiye, tarihinde üçüncü kez Dünya Kupası’na katılmanın hesaplarını yaparken, tarihi bir gerçek dikkat çekiyor.

Daha önce iki kez Dünya Kupası’na katılan Türkiye’nin buna karşılık üç katılım hakkı elde etmesi ve 1950 Dünya Kupası’na katılamamış olması Türk futbolunun en acı hatıralarından biri olarak önümüzde duruyor. Suriye karşısında alınan farklı galibiyetle Brezilya’daki turnuvaya katılım hakkı elde eden millilerin, turnuvaya gidememesi Türk futbolunun geçtiği yolları da göz önüne seriyor.

Fransa’da düzenlenen 1938 Dünya Kupası’nın ardından başlayan 2. Dünya Savaşı nedeniyle 12 yıl boyunca düzenlenmeyen organizasyon 1950’de Brezilya’da düzenlenen kupa ile yeniden geri dönerken, Türkiye de bu turnuvada yer almaya hak kazanan takımlar arasına adını yazdırdı.

Turnuvaya katılabilmek için Avusturya ve Suriye ile eşleşen Türkiye, Avusturya’nın savaştan yeni çıkmasından ötürü elemelerden çekilmesiyle Suriye ile karşı karşıya kalmıştı. Komşu ülkeyi 7-0’lık farklı skorla mağlup eden A Milli Futbol Takımı böylece bu farklı skorla birlikte Dünya Kupası’na katılma hakkı elde etmişti.

Teknik direktörlüğünü Fenerbahçe’nin ve Türk futbolunun efsane kalecisi Cihat Arman’ın yaptığı Türkiye’yi Suriye karşısında galibiyete taşıyan goller Fahrettin Cansever (3), Bülent Eken, Erol Keskin, Lefter Küçükandonyadis ve Gündüz Kılıç’tan gelirken, efsane golcü Şükrü Gülesin de 11 numaralı formasıya ilk 11’de yer almıştı.

Bu tarihi başarıya rağmen hükümet, o dönem devlete bağlı olan Türkiye Futbol Federasyonu’na Brezilya seyahati için gerekli ödeneği tanımayınca Türkiye, Dünya Kupası’ndan çekilmek zorunda kaldı. 13 ülkenin katılımıyla gerçekleşen Dünya Kupası’na Avrupa’dan İngiltere, İtalya, İspanya, İsveç, İsviçre ve Yugoslavya, Kuzey ve Orta Amerika’dan Meksika ile ABD, Güney Amerikadan ise Brezilya, Bolivya, Şili, Paraguay ve Uruguay katıldı.

Türkiye, Brezilya’nın Belo Horizonte, Curitiba, Porto Alegre, Recife, Rio de Janerio ve Sao Paulo şehirleride düzenlenen turnuvaya katılım göstermiş olsaydı, organizasyonda Hindistan, Meksika ve ABD ile birlikte dördüncü torbada yer alacaktı.

Uruguay’ın şampiyonluğuyla noktalanan turnuvada gol kralı attığı dokuz golle Brezilyalı Ademir olurken, şampiyon Uruguay’ın en golcü ismi ise kupayı beş golle kapayan Oscar Miguez oldu. Kariyerinin tamamı ülkesinde geçen Miguez, Penarol formasıyla 100’den fazla gole imzasını atarken, Uruguay futbolunun en büyük efsaneleri arasına adını yazdırdı.

Kaynak : Goal.com.tr